På Svenska

pekka_01 Pekka Vehviläinen

Jag målar i första hand realistiska vyer – hav och stränder, fiskelägen, fyrar och leriga fält. Men inspireras i synnerhet av vrak, gamla industri- och hamnområden med rostiga tunnor och övergivna hus.

Alla älskar ju gamla trävillor, skärgådsvyer och Hangös stränder, men varför stängda fabriker, öde landsbygd och rostiga tunnor? Det jag vill  kommunicera med mina bilder är, att omgivningens skönhet och humanitet ligger i dess mångsidighet, naturens och människans harmoni och i olika historiska segment bredvid varandra. Skönheten ligger i betraktarens ögon – var och en ser betydelser och värden som livet har skapat förutsättningar för.

Jag föddes 1946 i Tammerfors i en karelsk familj. De viktiga uppväxtåren tillbringade jag på finska västkusten utanför Rauma, där jag upptäckte havet och båtarna. Jag ritade av båtar som flöt förbi på Kokemäenjoki  innan jag ens kunde skriva. Efter skolan brukade jag titta på fartyg i Rauma för att sedan rita av dem hemma. Min pappa, som arbetade som tekniker på varvet, tog ibland med mig till jobbet, där jag kunde beundra de stora fartygen.

Flytten till Helsingfors förorter i slutet på 50-talet avbröt kontakten med mina bildmotiv, men väckte intresset för stadsplanering. Jag verkade som forskare i Helsingfors Stad tills jag efter 26 år blev en fristående konstnär. Nuförtiden vistas jag merparten av året vid havet, i Hangö, där jag bor i ett 20-tals trähus, med både bostad och atelje.

Jag har studerad bild bl.a. på Konst-och design högskolan samt på ett otal kurser i landskaps- och akvarellmålning för bl.a. Nandor Mikola , Richard Ahlqvist och Petri Hytönen.

De senaste 20 åren har jag haft ett tvåhundratal egna utställningar.

Jag målar landskap, byggnader, båtar osv också på beställning. Om du är intresserad, ta kontact

Se målningar i galleriet

 Affischer

Jag har också konstaffischer över fyrar, Helsingfors, Hangö och skärgården.

Se och beställa affischerna här.

Utställningar och verksamhet i Hangö

Jag håller inte sommargalleriet öppet denna sommaren. 

Förra sommaren var upptagen och många besökte sommarutställningen. Jag tackar alla för intresset. Mina målningar kan ses i min lager eller studio i Hangö efter överenskommelse, Bangatan 12-14. Ring eller send e-mail så kommer jag.

Följ gallerians verksamhet på hemsidan eller på Facebook, kontaktinformation hittar du här

Annanstans :

Alans Cafe, Rådhustorget 4, Hangö
Pizzeria Nadin, Bangatan 12, Hangö

På Kroken cafe, Hangobys hamn, Tegelbruksvägen 12, Hangö

Tias bok, Vuorikatu 10, säljer affischer och postkort

Toppen, bokhandel, inredning och leksaker, Kungsgatan 9, Ekenäs. Bilder med Ekenäs-motiven