Pekka Vehviläinen

Synnyin v . 1946 Tampereella karjalaisista vanhemmista. Vietin tärkeät kasvuvuodet länsirannikolla, missä löysin meren ja laivat. Piirtelin ohi soluvia veneitä Kokemäenjoen rannalla ennen kuin osasin kirjoittaa. Raumalla kävin koulun jälkeen satamassa katsomassa laivoja piirtääkseni ne kotona muistista.
 
Muutto Helsingin lähiöön 50-luvun lopulla katkaisi kontaktin kuvauskohteisiin, mutta herätti kiinnostuksen kaupunkisuunnittelun ongelmiin, joiden analysointi johti toimintaan tutkijana Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa vuodesta 1970. Uudelleen virinnyt kuvallinen ilmaisu löysi 80-luvulla akvarellista riittävän haasteellisen ilmaisumuodon ja keväällä 1996 jäin kaupungin virasta vapaaehtoisesti vapaaksi taiteilijaksi. Vietän nykyisin pääosan vuodesta meren keskellä Hangossa 20-luvun puutalossa, minne olen sisustanut asunnon ja työtilat.

 

Kuvia tehdessäni tunnen viihtyväni parhaiten hiljaa hengittävien puutalojen ja suurten puiden katveessa, laineiden loiskinnassa ja tervan tuoksussa tai hyljättyjen tehtaiden ja ruosteisten tynnyreiden keskellä .

Visuaalinen ympäristö köyhtyy kaikkialla ja kiinnostavia kohteita löytääkseni olen kiertänyt laajalti Suomen rannikoita ja maaseutua.

 

Paljon kuvaamani vanhat puutalot, saaristomaisemat ja Hangon rannat viehättävät lähes kaikkia, mutta miksi hylättyjä tehtaita, autioituvaa maaseutua ja ruosteisia tynnyreitä? Kuvillani viestin siitä, että ympäristön kauneus ja humaanisuus on sen monipuolisuudessa, luonnon ja ihmiskäden tuotteiden harmoniassa ja erilaisten historiallisten kerrostumien esiintymisessä vierekkäin. Kauneus on katsojan silmissä – kukin näkee kuvissa niitä merkityksiä ja arvoja, joihin siihenastinen elämä on luonut valmiuksia. Lapsuudenmaisemani sijoittuu 50-luvun Raumalle, missä pikkupojat seikkailivat vanhassa puukaupungissa, satamissa ja ratapihoilla. Telakalla työskentelevä teknikko-isä otti välillä minut työmaalleen ihmettelemään valtavia laivoja. Rakennettuja seikkailupuistoja saati videopelejä ei kukaan kaivannut.

 


 
Tutkimuksen tekoa olen opiskellut Helsingin yliopistossa (FK -76, VTK -85), kuvien tekoa mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä lukuisilla maisemamaalaus- ja akvarellikursseilla mm. Nandor Mikolan, Richard Ahlqvistin ja Petri Hytösen johdolla.
 
Omia näyttelyitä olen pitänyt toista sataa viimeisten 20 vuoden aikana. Pysyvät näyttelyt Hangossa pizzeria Nadinissa ja Alan´s Cafessa