Fyrkonstnär Pekka Vehviläinen

Jag tillbringade mina somrar under skoltiden i skärgården utanför Rauma på den finska västkusten, nära till Kylmäpihlaja fyr. Bengtskärs fyr besökte jag på 80-talet och Enskär under tidigt 90-tal. Bland orsakerna till att jag efter 25 år som stadsplanerare i Helsingfors ville flytta till Hangö var närheten till havet och Gustavsvärns fyr, som jag besökte första gången i börna av 90-talet.

 

Egentligen kulminerade mitt intresse för att dokumentera fyrar med penna och vattenfärger när jag deltog i en projektgrupp som gjorde boken "Finska fyrar" i slutet av 90-talet.

 

Tillsammans med gruppen besökte jag nästan alla gamla fyrar i Finland (och några i Ryssland och Estland också) och gjorde sketcher som en "vandrande artist". De flesta målningarna lämnade jag efter mig åt de lokala samarbetare mm, men när boken var klar har jag målat större akvareller med fyrar som motiv. Jag har också låtit göra affischer och postkort av mina akvareller , som finns att beställa via hemsidan.

 

Jag målar landskap, byggnader, båtar osv på beställning, helst på plats med också från fotografier. Låt mej måla ditt favorithus, din stuga, båt eller favoritfyr - och du kan få affischer eller postkort av målningen!

 

En av mina drömmar är att få besöka de utseendemässigt intressantaste fyrarna i Östersjön och i Norden och göra en utställning och kanske en bok. Det finns hundratals böcker om fyrar med fotografier, men jag vet inte om någon bok med målade fyrar. Kanske en bok med de 100 mest vackra eller dramatiska fyrarna i världen kunde bli min målsättning i livet...

 

FYRAR SOM AFFISCHER

Affischerna är gjorda från originalakvareller med offsetteknik. De är 50x35 cm stora och tryckta på högklassigt akvarellpapper. Varje affisch är numrerad och signerad.

Affischerna kostar 50€/st. Större mängder enligt överenskommelse. Tag kontakt via epost pekkuva@gmail.com .

Se affischerna här

Utställningar

 

 

Permanent utställing:

Alans Cafe, Rådhustorget 4, Hangö

Pizzeria Nadin, Bangatan 12, Hangö